Dit is een tip voor iedere beheerder of ontwikkelaar die regelmatig bevragingen moet doen op een ArcGIS REST service in ArcGIS Online of ArcGIS Enterprise. Als je Google Chrome gebruikt als web browser, installeer dan de extensie Map Services Enhanced.

Deze extensie - verkrijgbaar in de chrome web store - biedt een aantal handige hulpmiddelen voor het werken met ArcGIS REST Services, zoals bijvoorbeeld:

In de schermafdruk hieronder wordt een FeatureServer van ProRail met stationsgegevens bevraagd. Zonder de Map Services Enhanced krijg je alleen de linkerkant van het scherm, en moet je zelf maar bedenken wat je bij de WHERE-clause invult. Maar dankzij de extensie krijg je nu hulp aan de rechterkant van het scherm, en kun je met drie muisklikken de conditie invullen om alle kleine stationnetjes op te vragen: GROOTTE = 'klein'

Map Services Enhanced is ontwikkeld door Ken Doman. De broncode van deze extensie staat op GitHub, net als de broncode van de onderliggende JavaScript bibliotheek ESRI REST Diagnostics.


Eenvoudig vragen stellen aan een ArcGIS REST Service met de Query Helper


Egge-Jan Pollé